TWEE STATIONS IN REGIO NA OPKNAPBEURT WEER KLAAR VOOR DE TOEKOMST

16 juni 2022

Twee keer feest deze week want maandag 13 juni is het nieuwe busstation Zuidplein in Rotterdam geopend en woensdag 15 juni vierde de gemeente Lansingerland samen met de vervoerders dat de metamorfose van station Rodenrijs is afgerond. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag werkt samen met gemeenten en vervoerders aan het verbeteren van de OV-Knooppunten in de regio. Dit zijn stations waar meerdere vormen van vervoer bij elkaar komen. Zo kun je gemakkelijk overstappen van bijvoorbeeld bus op trein of metro. Ook kun je er je fiets gemakkelijk en veilig stallen. 

Zuidplein

Zuidplein is het derde OV-knooppunt van Rotterdam en een van de grootste busstations van Nederland. De instaphaltes van het oude busstation waren verspreid en deels in het donker, onder de overkapping van het metrostation en winkelcentrum. Nu liggen alle 26 instaphaltes aan een centraal plein. Reizigers kunnen zo de juiste bushalte makkelijk vinden en de looproutes zijn korter.

Soepel overstappen op metro

Het vernieuwde busstation en metrostation Zuidplein sluiten nu ook logischer op elkaar aan. Verbetering van de aansluiting tussen de verschillende soorten openbaar vervoer is een belangrijke doelstelling voor de stad Rotterdam en de regio. Regiobestuurder MRDH Martina Huijsmans: ‘Busstation Zuidplein heeft een belangrijke regionale functie: het is de zuidwestelijke poort naar het centrum van Rotterdam. De overstap op ander vervoer moet zo soepel mogelijk verlopen. Daarmee maken we reizen met het OV binnen onze metropoolregio betrouwbaar én comfortabel.’

Lees het hele persbericht bij de RET

Het nieuwe busstation Zuidplein door R. Keus

Het nieuwe busstation Zuidplein

Station Rodenrijs

Bij station Rodenrijs, een belangrijke halte van de succesvolle metrolijn E tussen Den Haag en Rotterdam, was het niet zozeer het station dat toe was aan een metamorfose, maar de omgeving eromheen. Want ook een aantrekkelijke omgeving van het station draagt bij aan een fijne reis met het openbaar vervoer. Door het toegenomen gebruik van het metrostation en de inmiddels verouderde openbare ruimte was het tijd geworden om de stationsomgeving op te knappen, te laten voldoen aan de eisen van deze tijd en faciliteiten toe te voegen. De herinrichting van het stationsgebied is het resultaat van een goede en intensieve samenwerking tussen de MRDH (ook subsidieverstrekker), de RET en de gemeente Lansingerland. 

Wethouder Simon Fortuyn hangt een elektrische scooter aan de laadpaal in de nieuwe fietsenstalling van station Rodenrijs

Wethouder Simon Fortuyn (Mobiliteit) in de vernieuwde fietsenstalling van station Rodenrijs.

Meer groen, meer fietsparkeerplekken en betere wachtruimte

De omgeving van het station heeft meer groen gekregen en de looproutes ernaartoe zijn verbeterd. De fietsenstalling is nu bewaakt en is uitgebreid met meer (overdekte) plekken. Ook zijn de wachtruimtes voor de reizigers die met de bus verder reizen vernieuwd. 

Lees het hele bericht bij de gemeente Lansingerland