Metropooltrainee programma

Als trainee bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag ga je in 2 jaar tijd kennis en ervaring opdoen bij 3 verschillende gemeenten in Zuid-Holland. Via concrete projecten ontdek je wat werken bij de lokale overheid inhoudt én leer je ondertussen jezelf beter kennen door middel van persoonlijke en werk-gerelateerde trainingen. Daarnaast bouw je door het wisselen van opdracht/gemeente snel een groot netwerk op. Klinkt goed toch? Het tweede traineeprogramma startte in april 2022 met zelfs 20 traineeplekken.

Op deze pagina lees je over de nieuwe lichting MRDH trainees, de gemeenten waar de trainees aan de slag gaan, het programma en de ervaringen van de trainees van de vorige lichting. 

Nieuwe lichting MRDH Trainees

Op 1 april 2022 is de nieuwe lichting MRDH-trainees enthousiast van start gegaan! Op deze dag beleefden de trainees, samen met Emily Maas, programmamanager van het MRDH-traineeprogramma, een warme start in beachclub Oscars. Emily deelt met ons haar eerste ervaringen met de 20 nieuwe trainees.  

"Met trots keek ik toe naar de nieuwe lichting van het MRDH-traineeprogramma. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt konden we ons verheugen op meer dan 200 aanmeldingen. Na een uitgebreid selectieproces gaan we nu met 20 trainees van start. Het weer was er niet naar, maar we beleefden in beachclub Oscars met elkaar een warme start, waarbij 20 individuen al heel snel een groep vormden en in alle openheid met elkaar hun ervaringen en ambities deelden."

Nieuwe ideeën en inzichten

"Het traineeprogramma vormt ze en rust ze toe met tal van ontwikkelmomenten, maar de meerwaarde is er ook voor de deelnemende gemeenten. Jonge mensen brengen nieuwe ideeën en inzichten in die ten goede komen aan de organisatie, als die daarvoor open staan. Zo ja, dan ontstaat er in mijn overtuiging een win win situatie, waarbij zowel de trainee als de overheid zich door ontwikkelt."

Groepsfoto met de nieuwe lichting MRDH trainees van 2022

Op 1 april 2022 is de nieuwe lichting MRDH-trainees enthousiast van start gegaan! De eerste ontmoeting vond plaats in beachclub Oscars.

Uitdagende jaren

"Het verwelkomen van de nieuwe lichting betekent ook meteen het afscheid van de eerste, die ik twee jaar heb begeleid. Uitdagende jaren vanwege alle coronabeperkingen: begin dan maar eens vier keer op een nieuwe werkplek. Maar als ik zie hoe zij zich ingezet hebben en wat we toch hebben bereikt door creatief te zijn maakt ook dat me trots. Ze zijn zich zo bewust van en zeker over hun eigen kunnen en staan zichtbaar stevig en authentiek in hun schoenen. Een prachtige prestatie! En het overgrote deel stroomt ook nog eens met volle overtuiging in binnen de overheid.  

Dat er met deze nieuwe lichting drie nieuwe gemeenten: Nissewaard, Westland en Rijswijk, zijn aangehaakt en we van 14 naar 20 trainees zijn gegaan is daarnaast een mooie bevestiging dat diezelfde overheid ook de meerwaarde ziet. En we zijn natuurlijk ontzettend blij en dankbaar met het voortgezet vertrouwen en uitbreiding van het aantal trainees bij de gemeenten, die deelnemen vanaf het begin."

De gemeenten

Als MRDH-trainee kun je aan de slag gaan bij de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Delft, Rijswijk, Krimpen aan den IJssel, Westland, Nissewaard en de MRDH zelf. Je bespreekt samen met jouw werkplekbegeleider van de gemeenten de mogelijke opdracht en scherpt deze aan. 

Het programma

Het traineeship bestaat uit 3 x 8 maanden werken bij steeds een andere gemeente of de MRDH zelf als organisatie. Daar werk je 32 uur per week. De overige acht uur staan helemaal in het teken van jouw ontwikkeling. Je krijgt dus een contract van 40 uur per week. Tijdens de opdracht volg je diverse leerlijnen, zoals vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling, en stel je samen met begeleiders duidelijke doelen over de door jou te behalen resultaten. Daarnaast leer je meer over de context van de MRDH en voer je samen met je medetrainees gezamenlijke regionale opdrachten uit.

Ervaringen trainees

Larissa: ‘Het traineeship is absoluut een snelkookpan waarin je in 2 jaar tijd niet alleen ontpopt tot een ware ambtelijke professional, maar ook nog eens inzicht krijgt in jouw vaardigheden en hoe die het beste te benutten.’

Danique: Het traineeship is een fantastische leerschool en een kijkje in de keuken van verschillende organisaties. Het werken bij 3 verschillende organisaties in combinatie met alle trainingen en workshops is de perfecte manier om beslagen ten ijs te komen op de arbeidsmarkt!’

Pien: ‘De afwisseling van functies binnen verschillende gemeenten in combinatie met de ruimte voor je persoonlijke- en professionele ontwikkeling maken mij zo enthousiast over dit traineeship. De trainingsdagen met de andere trainees maken het programma extra waardevol!’