Het Dutch Innovation Park in Zoetermeer is een IT-campus voor de héle regio.

Campus- ontwikkeling

Zoetermeerse campus brengt toegepaste IT naar regionale mkb

Campussen bestaan er in veel soorten en maten. Het Dutch Innovation Park in Zoetermeer mag je gerust een koploper noemen: een volledig gevulde campus van 13 hectare én een clubgebouw met mbo- en hbo-opleidingen en tientallen kleinere bedrijven én een actief bedrijvennetwerk. En o ja, studenten worden actief gestimuleerd te kiezen voor het regionale mkb. “Deze campus is er voor de héle regio.”

Net ten noorden van de A12 bij Zoetermeer ligt het Dutch Innovation Park. Een bedrijventerrein van zo’n 13 hectare met meer dan 70 bedrijven – van startup tot multinational – die vooral actief zijn in de IT. Maar het Dutch Innovation Park is méér dan een bedrijventerrein, vertelt gebiedsmanager Ellen van der Knaap van de gemeente Zoetermeer. “Het is een ecosysteem.”

De bedrijven in het Dutch Innovation Park zijn namelijk op verschillende manieren met elkaar verbonden. Bijvoorbeeld via de Dutch Innovation Community, een netwerk van bedrijven in de regio Rotterdam - Den Haag. En via de Dutch Innovation Factory, het kloppend hart waar onder meer de IT-opleidingen van De Haagse Hogeschool en mbo Rijnland zijn gevestigd, en waar ook tientallen bedrijven een kantoor huren.

“De campus is een mooie samensmelting van onderwijs en bedrijfsleven”, vertelt Lennert Hut van IT-bedrijf Aumatics, dat dit najaar naar Zoetermeer verhuist. “De Dutch Innovation Factory en het Dutch Innovation Park zijn zeker belangrijke argumenten geweest voor onze verhuizing. Want daar hebben we meer contact met mogelijke samenwerkingspartners én krijgen we eerder studenten over de vloer.”

Dutch Innovation Park Zoetermeer

Hotspot

Het Dutch Innovation Park ontstond bijna ongemerkt, vertelt Sandra van Steenvelt. Zij is programmamanager IT-onderwijs bij De Haagse Hogeschool en interim-voorzitter van de Dutch Innovation Community. “Zoetermeer werd lang gezien als een slaapstad. Maar zo’n twintig jaar geleden bleken veel IT-bedrijven hier gevestigd te zijn en er bleken veel inwoners bij een IT-bedrijf te werken. Bovendien startte De Haagse Hogeschool in die periode een dependance in Zoetermeer.”

Geen slaapstad dus, maar juist een IT-stad. De gemeente Zoetermeer besloot het bedrijventerrein aan de westkant van de stad – waar giganten als Siemens al waren gevestigd – om te dopen tot Dutch Innovation Park, en om er een hotspot van te maken voor bedrijven die actief zijn met IT. Gebiedsmanager Ellen der Knaap: “Er zitten hier nu niet alleen IT-bedrijven, maar juist bedrijven die IT toepassen in een specifieke sector, zoals de zorg en de mobiliteit.”

Student achter laptop vanaf boven gefotografeerd

Toegepaste innovatie

IT toepassen, dat is waarom het draait op de campus én in het ‘clubhuis’, de Dutch Innovation Factory. In dit gebouw van een voormalige margarinefabriek aan de Bleiswijkseweg leren hbo- en mbo-studenten software te implementeren, met De Haagse Hogeschool als aanvoerder.

Van Steenvelt: “Een paar jaar geleden hebben we – bij wijze van spreken – ons oude onderwijssysteem weggegooid, en zijn opnieuw begonnen. Daarvoor hebben we gesproken met IT-bedrijven en IT-afdelingen: waarnaar zijn jullie op zoek? Ze bleken behoefte te hebben aan hulp bij lastige vraagstukken. Daarom is ons onderwijs daarop gebaseerd. Alle lesstof wordt gegeven aan de hand van concrete vraagstukken uit de praktijk. Daarvan leren niet alleen de studenten, maar ook docenten en de ondernemers zelf.”

Van der Knaap: “Hier wordt niet de kwantumcomputer uitgevonden. Dat gebeurt op technische universiteiten als in Delft. Hier in de Dutch Innovation Factory leren mbo- en hbo-studenten wél hoe ze hem moeten programmeren.” Van Steenvelt: “We zijn geen Silicon Valley; het gaat hier om toegepaste innovatie waarin IT een rol speelt. Vandaar de slogan ‘Playground for Digital innovators.”

‘Alle lesstof wordt gegeven aan de hand van concrete vraagstukken uit de praktijk. Daarvan leren de studenten, docenten én ondernemers.’

Werken voor regionale mkb

Dat onderwijsconcept werkt. Regelmatig kloppen middelgrote en grote bedrijven aan bij Dutch Innovation Factory met een opdracht. Van der Knaap: “Het onderwijsconcept van De Haagse Hogeschool is een Unique Selling Point van de Dutch Innovation Factory. Het is echt knap hoe ‘De Haagse’ meehelpt aan de regionale ontwikkeling en zorgt voor adaptieve studenten.”

De kennis van de studenten vloeit niet alleen naar de grote multinationals, maar ook naar het lokale klein-mkb. Dat is ook de belangrijkste taak van de MKB Digiwerkplaats, een samenwerking tussen De Haagse Hogeschool, Provincie Zuid-Holland en de gemeenten Den Haag, Delft en Zoetermeer, en medegefinancierd door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Tessa Renkers, projectleider MKB Digiwerkplaats: “Studenten zijn vaak geneigd te willen werken voor grote multinationals. We willen ze laten zien dat het juist impact heeft als je voor een mkb-ondernemer werkt. Dat zijn namelijk ondernemers die druk zijn met werken ín hun bedrijf, en te druk om áán hun bedrijf te werken.”

Studenten helpen de ondernemers met opdrachten op het gebied van marketing & sales, automatisering en inzet van data. Dat gebeurt in het reguliere onderwijs en met speciale studentenopdrachten. Renkers: “Zo hielpen studenten een particulier taalinstituut om de administratie te automatiseren.”

Student op laptop in Dutch Innovation Park

Netwerken in Dutch Innovation Community

De MKB Digiwerkplaats doet meer. Zo organiseert het met enige regelmaat challenges, en vraagt het ondernemers om bijvoorbeeld een gastcollege te verzorgen. Zo staat ook directeur Marloes de Ruiter van Weprocess met enige regelmaat voor de klas. Sinds begin 2022 is haar bedrijf gevestigd in de Dutch Innovation Factory. “Ik werkte hier al, bij een incubator in dit pand. Daarnaast had ik als freelancer een eigen bedrijf: Weprocess. Dat bedrijf groeide en begin 2022 heb ik hier een ruimte gehuurd. Dit is immers een logische plek voor mij. We zijn nu met z’n zessen.”

Weprocess helpt bedrijven in de groothandel, transport en logistiek met het automatiseren en digitaliseren van hun bedrijfsprocessen. “We bieden ze daarvoor een soort ‘Netflix-abonnement’”, vertelt De Ruiter. De nabijheid van het onderwijs is ideaal voor Weprocess, aldus De Ruiter, onder meer voor het aantrekken van nieuw talent. “En ook de Dutch Innovation Community is voor ons een mooie kans. Veel softwareleveranciers hebben geen mensen om hun software te installeren; die kunnen hun klanten naar ons doorverwijzen.”

‘De ontwikkelingen in de IT gaan razendsnel. Wij leren van het onderwijs én van de bijeenkomsten van de Community.’

Bijdrage aan vestigingsklimaat

De Dutch Innovation Community telt zo’n 100 leden (IT-bedrijven en -afdelingen) uit de hele regio. Van Steenvelt over het bestaansrecht van de Community: ”Bedrijven willen contact met jong talent; het onderwijs wil via de community studenten en docenten voeden met nieuwe kennis, en voor de gemeente levert de Community een bijdrage aan het vestigingsklimaat.”

Zo is ook Aumatics – dat naar Zoetermeer verhuist, aan de zuidkant van de A12 – aangesloten bij de Dutch Innovation Community. Hut: “We helpen onze klanten met ongestoorde, veilige en flexibele IT-diensten, en steeds vaker gaat dat om IT-security. We hebben 25 personeelsleden en zijn groeiende. Voor ons is aansluiten bij de Community zeer waardevol. Zo staan we via de Community in contact met het onderwijs, en dat kunnen we gebruiken als referentiepunt. De ontwikkelingen in de IT gaan razendsnel. Je kunt niet overal even goed in zijn, en moet je dus specialiseren. Voor die selectie is het onderwijs belangrijk: studenten en docenten zijn bezig met de toekomst van IT. Door onder meer de bijeenkomsten van de Community worden wij dus ook wijzer, we leren ervan.”

Studenten op mkb digiwerkplaats

Studenten op mkb digiwerkplaats.

Campussfeer

De campus bloeit op alle fronten. Er is nagenoeg geen leegstand in het Park, honderden mbo- en hbo-studenten die het regionale mkb ondersteunen met IT, een actief netwerk, afgestudeerden die een baan vinden bij een bedrijf in de regio. Er zijn nog wel enkele punten waaraan Van der Knaap wil werken – zo wordt nagedacht over het anders inrichten van de buitenruimte van Dutch Innovation Park, zodat er meer een ‘campussfeer’ ontstaat.

Andere nieuwe initiatieven zijn er ook voldoende: zo startte onlangs de opleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence van De Haagse Hogeschool, en is de onderste etage van de Dutch Innovation Factory nu ingericht als flexibele onderwijsruimte, zodat bijvoorbeeld ook nieuwe opleiders en opleidingen kunnen starten.

MRDH draagt bij aan ontwikkeling regionale campussen

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag versnelt de vorming van regionale campussen door cofinanciering en draagt daarmee bij aan een verbetering van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Daarnaast is er het regionaal campusnetwerk waarin gemeenten en onderwijsinstellingen kennis en ervaringen delen en samenwerken met het bedrijfsleven. De MRDH investeerde al in 14 mbo- en hbo-campusprojecten. Dutch Innovation Park in Zoetermeer is daar één van.