MRDH wint CROW Duurzame Mobiliteitsprijs

MRDH wint CROW Duurzame Mobiliteitsprijs

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) is op 4 november uitgeroepen tot de regio met de meest duurzame mobiliteit in 2021!

Het Kennisplatform CROW reikt het 'gouden wiel' tweejaarlijks uit, dit jaar voor de vijfde keer en voor het eerst aan een regio. De MRDH neemt de wisseltrofee over van de gemeente Almere die in 2019 won. Directeur Pieter Litjens reikte de prijs uit aan portefeuillehouder Duurzame Mobiliteit en tevens wethouder in Delft, Martina Huijsmans. 

Ranglijst

Elk jaar maakt CROW een ranglijst van overheden met de meest duurzame mobiliteit. De top 10 wordt bepaald op basis van een aantal criteria rond het mobiliteitssysteem, zoals laadpunten en deelauto’s, en criteria rond klimaat en luchtkwaliteit. De score leverde in 2021 de volgende top drie op:

1.    MRDH

2.    Noord-Holland & Flevoland  

3.    Drechtsteden  

Dat de MRDH in 2021 als beste scoorde komt vooral doordat de regio veel aan duurzame mobiliteit werkt, waardoor ze het duurzaamste mobiliteitssysteem kent. Van alle 28 regio’s maken de inwoners van de MRDH de minste verplaatsingen als autobestuurder. De MRDH kent de meeste deelauto’s per inwoner en scoort een tweede plek op het aantal laadpalen. Er wordt dan ook relatief weinig CO2 per inwoner uitgestoten; alleen in Drechtsteden stoten de inwoners minder uit. Ook wat betreft verkeersveiligheid en milieuprestatie van de bussen scoort de MRDH bovengemiddeld. In de regio wonen en werken veel mensen, wat voor veel verkeerslawaai en een slechte luchtkwaliteit zorgt. Ondanks het relatief duurzame mobiliteitssysteem scoort de MRDH daarom gemiddeld op de duurzame doelen: een veertiende plek.

Vermeldenswaard is dat de MRDH als een van de eerste regio’s een Regionaal Mobiliteitsprogramma ontwikkelde om invulling te geven aan de afspraken van het Klimaatakkoord. (Bron: CROW nieuws).

Meer weten over de beoordeling: kijk op www.duurzaamheidsscore.nl