Eerste 5G-testfaciliteit voor glastuinbouw geopend

17 november 2023

De eerste 5G-testfaciliteit voor de glastuinbouw ter wereld is begin november geopend in Tomatoworld in Honselersdijk (Westland). Innovatieve ondernemers kunnen hier technologie voor de glastuinbouw ontwikkelen, testen en verbeteren.
 

DoIoT voor de glastuinbouw

De MRDH droeg eerder dit jaar bij aan het project DoIoT voor de glastuinbouw. Dit is een samenwerking tussen het Delft on Internet of Things (DoIoT) fieldlab voor 5G en RoboHouse, Tomatoworld, TNO, InnovationQuarter en TU Delft. Binnen het project DoIoT voor de glastuinbouw ontwikkelen zij allerlei toepassingen die relevant zijn voor de glastuinbouw. Zoals de nieuwe 5G test- en experimenteerfaciliteiten die op 9 november zijn geopend. Hier kunnen onder andere sensoren, robots en drones getest worden in combinatie met 5G. 5G zorgt voor snelle en betrouwbare verbindingen tussen de apparaten. Vanwege de constructie van kassen met veel glas en metaal, kunnen verbindingen als wifi en bluetooth niet goed functioneren. Draadloze 5G maakt meer mogelijk.

Uitdagingen

De tuinbouwsector staat voor grote uitdagingen zoals een tekort aan arbeidskrachten, stijgende prijzen voor energie en grondstoffen, toenemende duurzaamheidseisen en meer internationale concurrentie. Experimenten met 5G richten zich op duurzame en efficiënte voedselproductie met respect voor mens en milieu. Snelle technologische innovaties zijn cruciaal om de toonaangevende positie van de Nederlandse glastuinbouw te behouden.