Startsein pilot Groene Haltes regio Rotterdam

21 mei 2024

De eerste Groene Halte in regio Rotterdam, metrohalte Rodenrijs, is op vrijdag 17 mei feestelijk geopend door wethouder Vincent Karremans van gemeente Rotterdam (Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit) en wethouder Michiel Muis van gemeente Lansingerland (o.m. Duurzaamheid en Kwaliteit van Leefomgeving). De natuur wordt voor de stadsbewoner beter bereikbaar; het is slechts 4 haltes van Rotterdam Centraal voordat je tussen de bloemen, vlinders en vogels op het Rotterdams platteland staat. Op zaterdag 25 mei vieren de boswachters van Natuurmonumenten, de partners van Rotterdam de boer op! en de RET met tal van activiteiten de opening van de eerste Groene Halte Rodenrijs.

Wat is een Groene Halte?

Een Groene Halte ligt altijd aan een bewegwijzerde wandelroute (LAW, regionaal of lokaal) of is opgenomen in een knooppuntennetwerk of regionaal wandelnetwerk. Het is bij een Groene Halte in één oogopslag duidelijk waar de reiziger heen kan om een wandeling te starten. Bij de halte/net buiten het station staat een informatiepaneel met routekaart. Bij elke Groene Halte is minimaal een rondwandeling beschikbaar vanaf/nabij de halte van 3 à 5 km. 
Voorzieningen bij de halte zoals horeca, watertappunt, een openbaar toilet of (OV-)fietsverhuur zijn een pré, evenals een aantrekkelijke inrichting rondom de halte/het station die de belevingswaarde van het groen accentueert. De pilot Groene Haltes is een gezamenlijke financiering van de diverse partners. 

Pilot Groene Haltes regio Rotterdam

De opening van Rodenrijs is tevens het officiële startsein voor de gezamenlijke pilot Groene Haltes Rotterdam e.o. regiobestuurder Bereikbaarheid natuur- en recreatiegebieden bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag: "Het verbeteren van de toegankelijkheid van natuur- en recreatiegebieden heeft meer prioriteit gekregen. Omdat toegang tot groen van belang is voor het investeringsklimaat in de regio, en daarmee uiteindelijk ook voor de brede welvaart. Daarom zetten ook wij ons in voor de pilot Groene Haltes Rotterdam en omgeving.”

Samenwerkende partijen

Gemeente Rotterdam, provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, RET, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten werken samen aan de pilot voor Groene Haltes nabij natuur- en recreatiegebieden rond de stad, zoals de Rottemeren, Noordrand Rotterdam, Midden-Delfland en de groengebieden rond Rotterdam-Zuid (o.m. Valckesteijnse Bos, Buijtenland van Rhoon en Klein Profijt).

Vier pilotlocaties

Groene Halte Rodenrijs is helemaal gereed, inclusief informatie door middel van bestickering in het metrostation zelf. Dit is gelukt vanwege een financiële bijdrage van Rotterdam de boer op!, gemeente Rotterdam en gemeente Lansingerland.  Eerder investeerde de Metropoolregio al in een verbetering van de openbare ruimte van het OV-Knooppunt met onder andere een overdekte bewaakte fietsenstalling en wachtruimtes voor de reizigers. Voorbereidingen worden getroffen om ook metrohaltes Rhoon (nabij gebieden rondom Rhoon, zoals Buijtenland van Rhoon) en Romeynshof (nabij Rottemeren) en een bushalte in Vlaardingen (nabij Midden-Delfland) te transformeren tot volwaardige Groene Halte. 
In de pilot Groene Haltes willen de betrokken partijen een gezonde en prettige leefomgeving bieden voor de inwoners van metropoolregio Rotterdam / Den Haag. Groene Haltes zijn een middel om op een gemakkelijke en duurzame manier met het openbaar vervoer de natuur- en recreatiegebieden te ontdekken. 
De pilot duurt tot eind 2025, het doel is om 4 Groene Haltes te realiseren. Later kan het concept Groene Haltes verder worden uitgebreid over de metropoolregio, afhankelijk van de ervaringen met deze vier pilot-locaties en schaalbaar naar een groter gebied, meerdere vervoerders, meerdere gemeenten en terreinbeheerders. 

Feestelijke opening

Foto-onderschrift: De feestelijke opening gebeurde samen met de bestuurders van de betrokken organisaties, van links naar rechts op bovenstaande foto:

Michiel Muis, wethouder gemeente Lansingerland (o.m. Duurzaamheid en Kwaliteit van Leefomgeving) / Armand van der Laar, regiobestuurder Bereikbaarheid natuur- en recreatiegebieden bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag/ Vincent Karremans, wethouder gemeente Rotterdam (Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit) / Marieke Rodenhuis, hoofd Goede Doelen van de Nationale Postcode Loterij (Rotterdam de boer op!) / Linda Boot, algemeen directeur van de RET / Anneklaar Wijnants, bestuurlijk vertegenwoordiger Zuid-Holland Natuurmonumenten / Paul Laudy, Provinciehoofd Staatsbosbeheer Zuid-Holland. 
Fotograaf: Bart Hoogland